Sele na rožni
Kód: 4863Detailní popis produktu
Směs koření určená především na grilované a rožněné sele a kýty, grilovaná kuřata a krůty. Výtečně se hodí do marinád k nakládání masa a špízů na gril, vhodné i na grilovanou zeleninu a houby
První pravidlo: Sele má nejlepší maso u váhy kolem 35-40 kg, pokud máme prase menší, je samá kost a masa je velmi málo. Větší prasátko má zase moc tuku a většinou je i starší a tak nemá tu správnou šťavnatost.
Druhé pravidlo: Je nutné maso napíchat injekcemi s náplní oleje a grilovacího koření.
Nálev na napíchání selat:
- 2 l vody
- 1 lžíce pepře
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1 lžička červené papriky
- 1 lžička červené pálivé papriky
- 1 vrchovatá lžíce soli (na 1 kg masa cca 2 g soli)
Nálev se nechá projít varem a po vychlazení se napichuje maso velkou veter. injekční stříkačkou s jehlou. Nesmí se zapomenout nálev po vychladnutí přecedit přes jemný cedník nebo plátno!
Třetí pravidlo: Sele je třeba naložit 4-5 dnů předem, před samotným grilováním, do láku a uložit ho do chladného místa, nejlépe studeného sklepu, či speciální chladící komory, kde je teplota mezi 8-10 °C.
Čtvrté pravidlo: Maso grilujeme na mírném ohni 10-15 hodin. Můžeme vše urychlit tak, že sele důkladně obalíme minimálně do tří vrstev alobalu a pak je zprudka (utopené v ohni) grilujeme cca 2 hodiny. Pokud nám někde alobal prohoří, musíme ho opět přeobalit. Po dvou hodinách alobal odstraníme a pak již jen dopíkáme kůrčičku.
Recept na 5 l nálevu na potírání:
- 2 l oleje
- 1,5 l vody
- 1,5 l piva
- 4-6 ks stroužků česneku
- 4 polévkové lžíce koření sele na rožni
- 4 polévkové lžíce hovězího vývaru (v prášku)
- 1 polévková lžíce sojové omáčky
Páté pravidlo: Čerstvě napíchlé sele necháme mírně opéci do napnutí kůže, pak kůži nařízneme na všech místech selete do pravidelných kosoúhelníků, potíráme olejovým lákem s grilovacím kořením a hlavně dohlížíme na pravidelné točení selátka kolem své osy a to co nejpomaleji.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Sůl a koření |
---|---|
Záruka: | dle datumu trvanlivosti |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.